<body>

♥ Sunday, April 17, 2011♥








Never and ever and never and ever ever ever ever ever ever stop thinking about my future. Remember about the post that I wrote before ?? About Matriculation ?? Form 6 ?? and Diploma ?? Baru-baru nie banyak blog yang saya baca mengenai lepasan SPM 2010. Suddenly, I saw 1 bloggie. Cara dia menulis semua tu mengalahkan Perdana Menteri sudah. ==' . and That bloggie is really useful.








Okey. Lets see. Apa yang saya dapat daripada blog tersebut .






1. Matriculation

  • Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. ( Pro )
  • Nak masuk susah ( Contra )
  • Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. ( Pro )
  • Subject yang compact dan pembelajaran yang laju ( Contra )
  • Kurang praktikal ( Contra )
  • Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. ( Contra )
  • Matrik, Sekiranya dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. ( Super Contra )
  • Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. ( Contra )





2. Asasi / Foundation

  • Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. ( Contra )
  • Nak masuk susah ( Contra )
  • Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. ( Pro )
  • Kurang praktikal ( Contra )
  • Perlukan result yang gempak. Or else, akan ditendang. ( Contra )
  • Kalau lulus, tempat / course untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. ( Pro )
  • Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. ( Contra )





3. Diploma

  • Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun ( Not so Contra )
  • Lebih praktikal berbanding Asasi, Matrik daan Form 6 etc. ( Pro )
  • Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. ( Pro )
  • Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. ( Pro )
  • Mungkin melekakan. ( Contra )
  • Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.





4.Form 6

  • Tempoh pengajian yang singkat. ( Pro )
  • Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. ( Contra )
  • Kamu score 4 flat dalam kelas aliran science, sure boleh masuk apa course science yang diminati ( Super Pro )
  • STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. ( Pro ? Contra )
  • STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. ( Pro )
  • STPM science stream, kamu dapat pointer dalam 2.75 pun mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2 - 3.4 ( Pro ) ( Im not science stream okey )





5. Sijil

  • Pra-U ( Contra )
  • Sijil boleh digunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (pro )
  • Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam tempoh 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2 - 3 tahun. Tempoh pengajian adalah 6 tahun minima. ( Contra )
  • Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, kamu kelas science then kamu nak cebur dalam bidang Account, kamu patut ambil sijil Account.






and the last one is SPA. I really dont know about SPA. Yang saya tahu, SPA under goverment and senang dapat Kerja. Sama seperti MAKTAB. Bezanya SPA hanyalah Diploma and MAKTAB terus ke Degree. and I think SPA is on my list. but I dont know. Should I study there ??? But seriously, Saya tak MINAT kerja kat Hospital or Klinik. MINAT ??? Cukup-cukup lah Mammy and Daddy saya kerja kat Hospital and my brother kemungkinan akan mengikuti jejak mereka kalau tiada halangan. Saya tak macam mereka, and the true is, saya memang takut tengok darah. Takut tengok mayat orang lain. Tengok melalui gambar pun, saya dah rasa lain. Ini belum lagi tengok yang real. Memang betul kata orang, MINAT belakang cerita. and MINAT boleh dipupuk.









So ?? What should I Choose ?? I think I need counseling rite now.




















I RANTED @ 11:50 PM